tiistai 7. elokuuta 2012

Kerran vielä kilometrikorvauksesta, pojat!


Talouselämä-lehden kirjoitus innoitti minut vielä kerran pohtimaan kilometrikorvauksen suuruutta muutamalla ajatuksella. Ja heti aluksi totean, että omaa talouttani km-korvauksen pudottaminen ei muuttaisi. En juurikaan aja työajoja omalla autollani.

Ensimmäiseksi:
Mikäli työnantaja edellyttää oman auton käyttöä työntekijältään, tulee korvauksen kattaa ajetuista kilometreistä aiheutuneiden kulujen lisäksi myös kiinteät kulut niiden kilometrien osalta, jotka ovat työajoa. Piste.
Talouselämän kirjoittajan ajattelutavallahan voitaisiin esimerkiksi ajatella, että työnantaja voisi velvoittaa työntekijän käyttämään työssään omaa tietokonettaan, kunhan työnantaja tarjoaa työajan sähköt. Toisaalta, tästähän saisi aikaan huimat säästöt työnantajalle laitehankinnoissa.

Toiseksi: Omaa autoa käyttävä työntekijä ei välttämättä ole työnantajalle se kallein vaihtoehto.
Esimerkki. Työntekijän kahden päivän työmatka tapahtuu lentäen, matka lentokentälle on 20 km. Julkisia kulkuneuvoja ei ole käytössä. Matka airport taxilla maksaa 20€ suunta, yht 40€. Matka tavallisella taksilla noin 40€ suunta, yht. 80€. Vuokra-auto (se Toyota Yaris-luokan laite) kahdeksi päiväksi maksaa minimissään 50€ vrk + lentokenttäparkki 16€, yht 116€ ja oman auton käyttö 0,45€/km + lentokenttäparkki 16€, yht 34€.
Ja sitten se oman auton joustavuus, jos työmatkalla esim tulee aikataulumuutoksia, niin ala siellä sitten järjestelemään vuokra-autolle lisää vuokra-aikaa yms. liikkuvia elementtejä.

Tietysti vuotuisen ajomääräsuoriteen ja auton arvon alenemisen eroavaisuudet tuovat kilometrikorvausjärjestelmään omat haasteensa ja varmaan sopivalla autovalinnalla ja kilometrimäärällä nykyinen 0,45€/km korvaus varmasti tuottaa jollekin ylimääräistäkin. Mutta minun laskelmieni mukaan nykyinen kilometrikorvaustaso on hyvä keskiarvo, joka takaa sen, että tavallinen "tojotakuski" saa kulunsa pois, mikäli hän antaa oman autonsa työkäyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti