lauantai 16. maaliskuuta 2013

Pikainen koeajo: Subaru Forester 2.0 diesel xs 2013


Subaru toi siis nyt uuden version aikaisemmalla mallilla jonkinlaisen kansansuosion saavuttaneesta Foresterista. Moottorivaihtoehtoja on kolme: kaksilitrainen bensiinikone joko turbolla ( 240 hp, co2 197 g/km ( vain cvt-vaiht)) tai ilman (150 hp, co2 160 g/km (man) ja 150 g/km (cvt) sekä kaksilitrainen turbodiesel (147 hp, co2 150 g/km).

Hinnat lähtevät bensakoneen vajaasta 33 000 €:sta päätyen turbomallin reiluun 50 000 €:n. Dieselin lähtöhinta on vajaa 38 000 €.

Lyhyen koeajon suoritin esittelyautoksi valjastetulla dieselmallilla, jonka varustetaso oli xs, eli se malliston  keskimmäinen varustetaso.

Itse koneen käytöksessä en huomannut lyhyen koeajolenkin aikana suurtakaan eroa aiemmin ajamiini diesel-Subaruihin verrattuna (XV my12 ja Forester my10). Myöskään paperille painetuista specseistä suurta eroavaisuutta ei löydy. Suurin, tai ainakin näkyvin muutos löytyy Foresterin ulkoisesta olemuksesta. Subarun turbomalleista tuttu skooppi on nyt piilotettu konepellin alle, liekö syynä jalankulkijaturvallisuuden parantaminen törmäystilanteissa? Aiempaan malliin verrattuna korin muodot ovat nyt voimakkaampia, massiivisempia. Osasyy tähän on tietenkin auton kasvaneet mitat, jotka näkyvät onneksi myös sisätiloissa, niin takajalkatilassa kuin tavaratilassaki.


Varustelusta silmiinpistävimpiä lisäyksiä aiempaan Forester-malliin oli penkin sähkösäätöisyys ja ajotietokoneen monipuolistuminen aiemman Foren  "kulutusmittarista" todelliseksi informaatiokeskukseksi. Tosin ajotietokoneen informaatiotulvan hallitseminen vaatii hetken perehtymisen, mikä ei ensiesittelyviikonloppuna ollut mahdollista. Penkkien osalta täytyy valitettavasi todeta, että muotoilun osalta kehitystä ei ollut tapahtunut. Esimerkiksi sivuttaistuki oli edelleen olematon.

Omalla kohdallani koeajamani Forester ei herättänyt isompaa autokuumetta, tosin omaan käyttööni käyttövoima oli väärä. Aiempaan Forester malliin verrattuna minusta tässä ei ollut tarpeeksi uutta, että itse olisin valmis päivittämään Foresteria uuteen. Tosin esim kytkimen toimivuutta haastavammissa olosuhteissa en tällä koeajolenkillä pässyt toteamaan. Tämähän on ollut näissä aiemmissa diesel-Forestereissa se "akilleen kantapää".  Ulkonäköseikat on täysin makuasioita, joten niitä en lähde tässä arvioimaan.

Mutta jos olisin hakemassa uutta korkealla maavaralla varustettua nelivetoa, on Forester siihen oiva vaihtoehto. Varsinkin bensiinmallien hinnoittelu on hyvin kilpailukykyinen, vaikka verrattuna Rav4:n josta on myös juuri tullut uusi malli markkinoille. Hinnastojen mukaan hintaeroa hinnat alkaen 4wd-malleissa on lähes 7000 € Subarun eduksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti