keskiviikko 7. syyskuuta 2011

E10 vs E5 bensiinitesti part2

Olen nyt syyskesällä toistanut aiemmin kevättalvella tekemäni bensiinitestin. Olen ajanut neljä tankkauskertaa vuoronperään E10:llä ja E5:llä. Ajo on ollut säännöllistä reittiä pitkin ajettua työmatka-ajoa. Tankki on ajettu joka kerta niin tyhjäksi kuin sen käytännön ajossa uskaltaa ajaa, mutta täyttömäärä on joka tankkauksella vain n. 30 litraa, jotta tankkauksen väli ei tulisi kohtuuttoman pitkäksi. Ajokkina on edelleen ollut sama Toyota Avensis 1,6 vvt-i vm.2002. Valmistaja lupaa käyttää tässä mallissa E10:ä.


Auton kulutukseen bensiinin laadulla ei ollut merkitystä. E5:llä ajettaessa "tankillisen" keskikulutus oli 6,7l/100km molemmilla tankillisilla. E10:llä vastaavat lukemat olivat 6,7 ja 6,8l/100km. Molemmat lukemat on mitattu auton ajotietokoneen mukaan.


Muuten ajossa bensiinilaadun eron huomasi siitä, että kylmäkäynnistys oli E10:ä käyttäessä vaikeampaa. Kun auto seisoi viikonlopun yli, sai maanantaiaamuna starttimoottoria pyörittää selvästi pidempään kuin E5:ä käytettäessä. Sama oire toistui molemmilla kerroilla E10:ä käytettäessä. Sääolosuhteet olivat tasaiset, aamuinen ilmanlämpötila pyöri testin aikana noin 12 celsiusasteen tienoilla. Tämän saman käynnistymisoireen havaitsin myös talvella E10 käyttäessäni.


Toinen oire, josta syytän bensiinilaatua, oli nykiminen kiihdytyksissä, koneen ollessa kylmä. Tätä ongelmaa en talvella havainnut, mutta nyt huomasin nykimistä "kylmänä" ajettaessa ja ainoastaan silloin, kun tankissa oli E10:ä. Lämpimällä koneella ajettaessa en huomannut mitään eroa.


Vaikka testini on vain käytännön "tutkimus", olen sen verran vakuuttunut bensiinilaatujen laatueroista, että vastaisuudessa tulen käyttämään Toyotassani vain E5:ä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti